De Binnenhof


Aan de Noordoostzijde van Lewenborg tussen Stuurboordswal en drie huizenrijen van de Patrijspoort ligt De Binnenhof. Een groen gebiedje dat door omwonenden wordt onderhouden.

Voor de aanwonende kinderen heet het gebied wel ‘de grote tuin’. Zij kunnen er heerlijk ravotten en de natuur ontdekken.

Van oorsprong was het gebied ingericht in de wat formele Engelse landschapstijl. De afgelopen jaren heeft het gebied een wat wilder karakter gekregen dat dichter bij het gedachtegoed van Louis Le Roy ligt.images/frame_wijnrank01.jpg

De voormalige kruidentuin is nu een tuin waar volgens de principes van de Permacultuur getuinierd wordt. Met de jaren is er steeds meer fruit in het gebied gekomen. Van fruitbomen zoals appel en peer tot zacht fruit als wijnbes en druif.

De beplanting schuift ook steeds meer op naar inheemse planten die een voedingsbron zijn voor uiteenlopende insecten en vogels.

Het gebiedseigen snoeihout wordt zoveel mogelijk in het gebied zelf verwerkt tot houtrillen. Op die manier wordt het groen afval gerecycled en biedt het ook nog eens onderdak aan ondermeer kleine zoogdieren, zangvogels en amfibieën.

Aan de Noordkant ligt De Duinen, een langwerpige heuvel en dito vijver. Rond deze vijver is een wandelpad aangelegd. Op een eilandje werd begin 2011 een huiszwaluwtil geplaatst. Tot op heden zijn er helaas geen huiszwaluwen geweest die gebruik hebben gemaakt van deze nestgelegenheid.

Door de combinatie van groen en water is De Binnenhof een mooi voorbeeld van aantrekkelijke stadsnatuur.

Kijk onder 'Links' voor de website van De Binnenhof.